Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Δύο... παλιοσειρές για το ΠΑΟΚ-Άρης!

Δύο μεγάλες δόξες του παρελθόντος , ο Κούλης Αποστολίδης του ΠΑΟΚ και ο Γιάννης Βένος του Αρη μιλάνε στο gazzetta.gr για το απόλυτο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης αλλά και τα ματς που δεν θα ξεχάσουν ποτέ...


Αποτελεί την απόλυτη μάχη της Θεσσαλονίκης, ένα ντέρμπι για το οποίο μία ολόκληρη πόλη ζει και αναπνέει. Φυσικά στο μυαλό του κάθε φίλου ΠΑΟΚ και Άρη, όταν οι ομάδες τους τίθενται αντιμέτωπες, δεν χωράει κανένα απολύτως άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης. Δύο απ' τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να μας μιλήσουν για το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι ο παλαίμαχος επιθετικός του ΠΑΟΚ, Κούλης Αποστολίδης και ο πάλαι ποτέ στυλοβάτης της άμυνας του Άρη, Γιάννης Βένος. Εξάλλου τέτοια ματς τα έχουν φάει... με το κουτάλι και φυσικά ποτέ δεν σκέφτηκαν πριν από μία τέτοια αναμέτρηση ότι μπορεί να φύγουν ηττημένοι απ' το γήπεδο, όπως εξομολογούνται στο Gazzetta.gr.
Πως βλέπετε το σημερινό ντέρμπι;
Αποστολίδης: «Σε διαφορετική μοίρα οι δύο ομάδες αυτή τη στιγμή. Σε τέτοια παιχνίδια ωστόσο δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ-Άρη,θα είναι πάντοτε ντέρμπι. Ένα προβάδισμα νομίζω ότι το έχει ο ΠΑΟΚ. Εύκολα ή δύσκολα πρέπει και πιστεύω ότι θα το κερδίσει το ματς. Πιθανώς να είναι και επηρεασμένος απ' το παιχνίδι με την Ουντινέζε και την κούραση,σε τέτοιες αναμετρήσεις όμως βγάζεις πάντα δυνάμεις».
Βένος: «Ένα κλασικό παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη. Κάθε τέτοια αναμέτρηση είναι ξεχωριστή και για τις δύο ομάδες. Το μόνο που θέλουν είναι να κερδίσουν ανεξαρτήτως σε ποιο γήπεδο αγωνίζονται. Στα ντέρμπι αυτά δεν παίζει σημασία η αγωνιστική κατάσταση παρά μόνο το ποιος θα δείξει τη μεγαλύτερη θέληση για να κερδίσει. Ο ΠΑΟΚ έχει αυτή τη στιγμή πολύ ανεβασμένη ψυχολογία λόγω του παιχνιδιού στην Ιταλία, όμως αυτό μπορεί να λειτουργήσει κι εναντίον του, αφού θα είναι κουρασμένος. Πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό ο Άρης».
Που πιστεύετε ότι θα κριθεί το παιχνίδι;
Αποστολίδης: «Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ είναι πιο ομάδα και σημαντικό παράγοντα παίζει πάντοτε η έδρα. Και οι δύο ομάδες όταν παίζουν στο γήπεδο του χάνουν συνήθως μεγάλο μέρος της δυναμικής τους. Αν ο Άρης κάνει το λάθος να κλειστεί πίσω, τότε ο ΠΑΟΚ δύσκολα δεν θα φτάσει στη νίκη. Πρέπει να εκμεταλλευτεί τους Γεωργιάδη και Σαλπιγγίδη και να «χτυπήσει» απ' τα πάγια. Πιστεύω ότι θα το κάνει κι εκεί θα έχει πρόβλημα ο Άρης».
Βένος: «Πιστεύω ότι και οι δύο θα μπουν στο γήπεδο συγκρατημένοι, «φοβισμένοι». Το μόνο που δεν θέλεις σε τέτοια ματς είναι να χάσεις και αυτό μάλλον θα τους κρατήσει πίσω για να φυλάξουν την άμυνά τους. Ο κουρασμένος ο ΠΑΟΚ θεωρώ πως δεν θα ρισκάρει και απ' τη στιγμή που που την Πέμπτη υπάρχει και ο επαναληπτικός με την Ουντινέζε, θα έχει το μυαλό του κι εκεί. Βλέπω να παίζει περισσότερο με αντεπιθέσεις. Για τον Άρη πάλι δεν υπάρχουν παίκτες βαρόμετρα, ίσως μόνο ο Καστίγιο. Αν βρεθεί στη μέρα του,μπορεί να πάρει μόνος του το ματς. Αν όμως όχι, τότε μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Αν καταφέρει να περιορίσει παράλληλα τον Πάμπλο Γκαρσία στο κέντρο, θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη νίκη».
Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις πριν απ' αυτά τα παιχνίδια;
Αποστολίδης: «Το μόνο που σκέφτεσαι, είναι ότι απλά δεν μπορείς να χάσεις. Πρέπει να το πάρεις πάνω απ' όλα για ηθικούς λόγους. Αυτό είναι το ματς που περιμένεις μία ολόκληρη σεζόν και δεν σκέφτεσαι άλλο αποτέλεσμα απ' τη νίκη. Πόσο μάλλον όταν αγωνίζεσαι στην έδρα σου».
Βένος: «Πάντα πριν απ' αυτά τα ματς υπάρχουν καρδιοχτύπια. Η ατμόσφαιρα, ο κόσμος, είναι κάτι το διαφορετικό, το ξεχωριστό. Ζήσαμε κάποιες καλές στιγμές, κάποιες άσχημες, όμως σε όλα ματς τα παιχνίδια είχαμε πάθος. Θέλαμε μόνο τη νίκη. Ο καθένας εξάλλου θέλει να το ζήσει αυτό. Και η βοήθεια του κόσμου φυσικά είναι πάντα καθοριστική».
Ποιο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Άρης δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Αποστολίδης: «Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα ματς, νομίζω ότι θα διάλεγα μία μεγάλη νίκη που είχαμε πάρει αλλά ήταν στο «Βικελίδης». Παίξαμε σε μονό παιχνίδι το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου και κερδίσαμε 2-1 με δύο δικά μου γκολ. Στη συνέχεια πήραμε και το Κύπελλο στον τελικό με τον Ολυμπιακό».
Βένος: «Ήταν αναμφίβολα το 1979. Ήταν η χρονιά εκείνη που ο Άρης είχε κάνει τη μεγάλη του ευρωπαϊκή πορεία. Το «έπος» της Περούτζια. Πριν όμως παίξουμε με τους Ιταλούς είχαμε αποκλείσει την πολύ δυνατή τότε Μπενφίκα. Είχαμε νικήσει 3-1 στο «Βικελίδης» αλλά χάσαμε 2-1 στην Πορτογαλία και προκριθήκαμε. Και μετά από εκείνο το ματς που δώσαμε στη Λισσαβόνα, παίζαμε αμέσως με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είχαμε βρεθεί να χάνουμε με 2-0, όμως με το τέρμα του Δράμπη στο 90' καταφέραμε ν' αποφύγουμε την ήττα».
Για τη διοικητική-οικονομική κατάσταση στις δύο ομάδες;
Αποστολίδης: «Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες αυτή τη στιγμή, έχει πιάσει ταβάνι. Δεν μπορεί να πάει πιο πάνω. Δεν γίνεται να συναγωνιστεί Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Κι όλη αυτή η ιστορία με το Financial Fair Play, αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να βγει και σε καλό για την ομάδα. Όσο για το Θοδωρή Ζαγοράκη, νομίζω ότι είχε κλείσει ο κύκλος του στον ΠΑΟΚ και είναι ευτύχημα για την ομάδα που έχει αυτή τη στιγμή το Βρύζα στο «τιμόνι» της».
Βένος: «Δεν ξέρουμε ακόμα τι γίνεται με τους επίδοξους επενδυτές απ' το εξωτερικό. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Αν δεν λυθούν κάποια πράγματα άμεσα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερα προβλήματα απ' αυτά που ήδη υπάρχουν! Και για να πω την αλήθεια δεν βλέπω κάποια τέτοια λύση. Πιστεύω πως μόνο μέσ απ' την οικογένεια του Άρη θα μπορέσει να βρεθεί κάποια άκρη. Βασικό επίσης είναι και το ν' αυξηθούν τελικά οι δόσεις των αποπληρωμών των χρεών απ' την Πολιτεία. Αν φύγει αυτός ο βραχνάς της εφορίας, τότε θα μπορέσει ν' αναπνεύσει κάπως η ομάδα. Τα οικονομικά δεδομένα ωστόσο αυτή τη στιγμή, δεν με κάνουν να είμαι καθόλου αισιόδοξος».

Όσο για τον θα καταφέρει τελικά να μπει ο Άρης στα πλέι οφ, ο Γιάνης Βένος μας απάντησε:
«Αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό. Η ομάδα έχει δείξει ένα καλό πρόσωπο το τελευταίο διάστημα, με μόνη παραφωνία την ισοπαλία με τον Εργοτέλη, την προηγούμενη βδομάδα. Αν συνεχίσει να κάνει τέτοιες εμφανίσεις, τότε μάλλον θα τα καταφέρει. Όμως ο Άρης έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, και πέρυσι είδαμε πως στο τέλος έχασε την είσοδό του στα πλέι οφ ενώ πιο πριν είχε πάρει πολλά διαδοχικά καλά αποτελέσματα. Ο Μασάδο πάντως δείχνει να έχει δώσει ηρεμία στην ομάδα αλλά απ' την άλλη και όλα αυτά τα προβλήματα που είδαμε τις προηγούμενες μέρες με την αποχή, λειτουργούν πάντα αρνητικά στην ψυχολογία των παικτών».
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον παλαίμαχο άσο του ΠΑΟΚ και για την ευρωπαϊκή μάχη του «Δικεφάλου» με την Ουντινέζε: «Πολύ μεγάλο αποτέλεσμα στη Ιταλία. Τώρα όμως πρέπει να προσέξει. Θεωρώ πως είναι αυτός το φαβορί αλλά δεν πρέπει να παρασυρθεί απ' τη δύναμη της έδρας και να παραμελήσει το την άμυνά του. Πιστεύω ότι θα παίξει πιο επιθετικά στην Τούμπα, όμως το 0-0 είναι πολύ πονηρό αποτέλεσμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να δείξει υπομονή και στο τέλος πιστεύω ότι θα τα καταφέρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου