Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

This is Greece!


Τo ταχύρρυθμo φροντιστήριo στους ξένους παίκτες  για το τι σημαίνει ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ολοκληρώθηκε. Το gazzetta.gr παρουσιάζει, λίγο πριν το τζάμπολ, τα πρώτα μαθήματα για το τι... συνηθίζεται στα ελληνικά ντέρμπι.
Αμέσως μετά το «welcome to Greece» οι ξένοι παίκτες και κυρίως οι Αμερικάνοι αρχίζουν να μαθαίνουν πως το «Here is Panathinaikos/Olympiacos» συνοδεύεται αυτόματα με το «Our opponent is Olympiacos/Panathinaikos» αντίστοιχα.

Οι συμπαίκτες και οι προπονητές τους αρχίζουν από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας να τους βάλουν στο κλίμα πως ο κυρίαρχος σκοπός είναι να νικήσεις τον «αιώνιο» εχθρό και έπειτα, όλα τα άλλα. Στην αρχή ρωτούν με περιέργεια, στη συνέχεια αμφισβητούν την ορθότητα όσων ακούν και να νομίζουν πως τους κάνουν πλάκα. Ε, εν τέλει καταφεύγουν στο ίντερνετ, όπου βλέποντας φωτό και βίντεο κατανοούν πως όσα τους λένε είναι αλήθεια: «Εδώ είναι Ελλάδα» ή «Here is Greece».

Οι Λόγκαν, Λούκας και Χάινς έχουν προλάβει να δηλώσουν σε συνεντεύξεις τους πως έχουν ήδη ακούσει ιστορίες για τα ντέρμπι «αιωνίων» και πως αδημονούν για να τα ζήσουν ως πρωταγωνιστές. Η εμπειρία ενός Αμερικάνου (και λιγότερο των Ευρωπαίων Άντιτς, Γκετσεβίτσιους ή του γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας Σμιθ) από τέτοια παιχνίδια είναι μηδαμινή, οπότε όσα ζήσουν σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ φέτος, θα έχουν να τα θυμούνται για χρόνια.

Ποια είναι λοιπόν, τα πέντε πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας ξένος πως θα συναντήσει σε ντέρμπι «αιωνίων» και του κάνουν εντύπωση; Το gazzetta.gr έκανε μια μίνι αναδρομή στα παιχνίδια των τελευταίων ετών και διαπίστωσε ότι μερικά πράγματα δεν συμβαίνουν abroad.

Η διάρκεια του αγώνα

Βάσει κανονισμών ο αγώνας διαρκεί 40 αγωνιστικά λεπτά και με όλες τις διακοπές που μπορούν να προκύψουν, η διάρκεια του υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις δυο ώρες. Και όμως, στην Ελλάδα των ατέλειωτων Α.Τ.Ι.Α. (βλ. παρακάτω) οι διαιτητές αναγκάζονται συχνά να διακόπτουν το παιχνίδι για να καθαριστεί το παρκέ ή πολύ απλά επειδή κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όσων αγωνίζονται. Έτσι, ένας αγώνας ,μπορεί να καθυστερήσει λόγω 15λεπτων και 20λεπτων διακοπών ή ακόμα και να μην τελειώσει ποτέ (όπως συνέβη στον τέταρτο τελικό του προ διετίας πρωταθλήματος) παρά το ότι είχαν ήδη περάσει δυο ώρες μετά τα μεσάνυχτα…

Υβριστικά πανό

Όσα συνθήματα ακούγονται από τις εξέδρες μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο εμετικά, αλλά ευτυχώς για αυτούς, οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να κατανοήσουν αν βρίζουν αυτόν, έναν συμπαίκτη του ή τη μητέρα του… Την προσοχή τους όμως, σίγουρα τραβούν τα πανό. Μια απλή ερώτηση θα τους αποκαλύψει πως οι αντίπαλοι οπαδοί μπορούν να κάνουν «κόκκαλα να τρίζουν», να εύχονται σε κόσμο «να πεθάνει» ή να ασχολούνται με… το κρεβάτι ενός (ή δυο) συμπαίκτη(-ων) τους.

Α.Τ.Ι.Α.

Τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα μπορούν να είναι οτιδήποτε… Η λίστα είναι μακριά και εκτείνεται από τα… παλιομοδίτικα καπνογόνα, φωτοβολίδες, μπουκάλια, κέρματα και κινητά μέχρι το «βαρύ οπλισμό» (τούβλα, πέτρες, μπαταρίες) ή ακόμα και τα πρωτότυπα μπουκάλια με περιττώματα, σιφώνια από τις τουαλέτες κ.α. Ο Τζος Τσίλντρες ακόμα τα θυμάται και τα διηγείται στους συμπατριώτες του.

ΕΛ.ΑΣ. παντού

Η προσγείωση στον πλανήτη Ελλάδα για έναν παίκτη που έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει μάθει πως ο αθλητισμός είναι γιορτή, είναι απότομη. Ξεκινάει με το πούλμαν από το γήπεδο της ομάδας του και σε όλη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το σπίτι του «εχθρού» βλέπει συνεχώς δίπλα του αστυνομικές κλούβες και μηχανάκια που τον προστατεύουν. Μόλις βγει από το πούλμαν βλέπει παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ και από τα αποδυτήρια μέχρι τη φυσούνα για το παρκέ κάνει… χάι φάιβ με αστυνομικούς. Επειδή, ο αθλητισμός είναι γιορτή, ντε!

Οι παλιόφιλοι γίνονται εχθροί

Οι παίκτες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι φίλοι. Βγαίνουν μαζί έξω για καφέ ή ποτό και το καλοκαίρι περνούν μαζί για τουλάχιστον δυο μήνες φορώντας τη φανέλα της Εθνικής. Και όμως, αν και ο γενικός κανόνας υπαγορεύει πως οι γηπεδούχοι μπαίνουν ως ασπίδα προστασίας στους φιλοξενούμενος δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες υπάρχουν προτεταμένοι αγκώνες, φτυσίματα και ψαχούλεμα ευαίσθητων περιοχών του σώματος (sic).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου