Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Στο παγωμένο Καζάν...

Στο παγωμένο Καζάν...
Αποστολή: Κωστής ΜπότσαρηςΗ καθημερινότητα στο μακρινό και κρύο Καζάν ήταν αφοπλιστικά απλή για τα μέλη της ελληνικής αποστολής που βρέθηκαν εδώ από χτες για τον αυριανό αγώνα της τοπικής Ρούμπιν με τον ΠΑΟΚ (18.00 ώρα Ελλάδας, 19.00 τοπική) για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League.


Η ημέρα ξεκίνησε με το ίδιο σενάριο, με διαφορετικές λεπτομέρειες για την προσωρινή παροικία που κατασκήνωσε στην ανατολική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν. Χαλαρή βόλτα σε μια ιστορική πόλη με τις ανάλογες ομορφιές της για τους διοικούντες, την ομάδα, τους φιλάθλους και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Λίγο πριν από τις τέσσερις, σχεδόν όλοι τους αντάμωσαν στο παλιό «Σέντραλ Στάντιον», όπου αύριο - σύμφωνα με τους οικοδεσπότες αναμένονται περίπου δεκαπέντε χιλιάδες φίλοι της ομάδας τους και πενήντα του «Δικεφάλου».

Προηγήθηκε η συνέντευξη Τύπου του τεχνικού των γηπεδούχων Κουρμπάν Μπερντίεφ και του νεαρού επιθετικού των Ρώσων, Βλάντιμιρ Ντιάντιουν. Τα λεγόμενά τους δεν προσφέρονταν για κάτι ουσιαστικό, πέραν των δεδομένων απουσιών των Εντουάρντο, Μάρτινς και κατά τα φαινόμενα Καλέσιν. Αλήθεια που βγήκε μετά από πολλές ερωτήσεις. Για τον ελληνικό - στη συγκεκριμένη περίπτωση - αντίπαλό τους επιδόθηκαν σε εγκωμιαστικά σχόλια σε μια εκ των προτέρων αποτυχημένη προσπάθεια να «θολώσουν τα νερά». Ενδεχομένως η μοναδική αλήθεια να περιορίζεται στο βασικό ατού των «ασπρόμαυρων», όπως επισημάνθηκε κι αυτό δεν είναι άλλο από την ομαδικότητα. Το σύνολο κι όχι η μονάδα κάνουν τη διαφορά.

Ακολούθησαν κατά σειρά οι Πάμπλο Κοντρέρας και Λάζλο Μπόλονι. Ο Χιλιανός, μετριοπαθής από τη φύση του, κράτησε χαμηλούς τόνους, μιλώντας για προσπάθεια ανάλογης εμφάνισης με την αντίστοιχη του περασμένου Φλεβάρη, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ περίπου χίλια χιλιόμετρα δυτικά από εδώ που είμαστε. Ο Ρουμάνος τεχνικός, εξήγησε πως Γκαρσία και Σαλπιγγίδης έχουν ανάγκη από ξεκούραση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους αλλά δικαιολογημένα αρνήθηκε να καταστήσει αυτό το μείζον θέμα της επικείμενης αναμέτρησης. Μίλησε για λογική, δύναμη και ευκαιρίες σε όσους κληθούν ν' αναπληρώσουν το κενό τους, προσπάθησε να κρύψει τις σκέψεις του για το αρχικό σχήμα και συμπλήρωσε πως η ισοπαλία τον ικανοποιεί μεν αλλά πρώτος στόχος είναι η νίκη.
 
Λίγα λεπτά μετά, στην έναρξη της προπόνησης ο Θόδωρος Ζαγοράκης μαζί με τον Ζήση Βρύζα περπάτησαν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου σε μια συζήτηση που φάνηκε να έχει ενδιαφέρον αλλά μόνον οι πρωταγωνιστές της γνωρίζουν το περιεχόμενό της. Στο διάστημα που επετράπη η ύπαρξη θεατών, δεν υπήρξε κάτι που να προϊδεάζει για τις τελικές επιλογές του Μπόλονι αναφορικά με την αρχική 11άδα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ βρήκε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας πως οι διοικητικές εξελίξεις μετατίθενται για τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Ευχάριστα έφτασε η είδηση για την άφιξη των περίπου είκοσι πέντε φίλων της ομάδας που μετά από ένα δαιδαλώδες και σχεδόν ασταμάτητο ταξίδι συνολικής διάρκειας εξήντα έξι ωρών και σχεδόν τριών χιλιάδων οκτακοσίων χιλιομέτρων έφτασαν στο Καζάν.

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό, ο κ. Μπόλονι μίλησε για τις δυο δεδομένες αλλαγές που θα κάνει για τις θέσεις αυτών που δεν ταξίδεψαν στη Ρωσία αλλά και για μια - δυο ακόμη που έχει κατά νου. Η αντικατάσταση του Ουρουγουανού από τον Λάζαρ και του Σάλπι από τον Γεωργιάδη δε θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες. Άλλωστε τίποτα δεν είναι γενικά. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο Κρέσιτς θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια, ο Ετο δεξιά κι ο Λίνο δεξιά κι αριστερά στα άκρα της άμυνας με τους Κοντρέρας - Μαλεζά ή Τσιρίλο στο κέντρο. Μπροστά τους οι Αρίας - Φωτάκης ή Λάζαρ με τον Ιβιτς ελαφρώς πιο προωθημένο. Αν ο Φωτάκης μπει μπροστά από την άμυνα, ο Γεωργιάδης αποκτά τον πρώτο λόγο για τη θέση του δεξιού χαφ, αλλιώς μπορεί ο Καλαματιανός χαφ να επιλεγεί αντί αυτού προκειμένου να δίνει περισσότερες βοήθειες ανασταλτικά ξεκινώντας την πίεση από ψηλά στον αντίπαλο, κόβωντας οργανωμένες προσπάθειες ανάπτυξης αλλά κι αντεπιθέσεων. Ισως οι μόνοι που αισθάνονται πιο σίγουροι, σε σχέση με τους συμπαίκτες τους να είναι οι Βιεϊρίνια κι Αθανασιάδης για τις θέσεις των αριστερών χαφ και του προωθημένου επιθετικού αντίστοιχα.

Για τη Ρούμπιν ότι και να πούμε θα συνιστά ρίσκο. Η ρωσική ομάδα δεν πορεύεται καλά στο πρωτάθλημα κι ο τεχνικός της έχει επιδοθεί σε σειρά διαδοχικών αλλαγών προκειμένου να βρει αυτό που επιζητά ο ίδιος κι οι φίλοι της ομάδας του. Η παρουσία του Βαλντέζ στην αποστολή προβάλλεται ως ένα από τα λίγα δεδομένα, όπως κι οι απουσίες που προαναφέραμε. Για πιθανό σχήμα ζητήσαμε τη συνδρομή Ρώσων συναδέρφων κι ως το πλέον πιθανό μας συνέστησαν το εξής. Τερματοφύλακας ο Ρίζικοφ, δεξί κι αριστερό μπακ οι Κουζμίν, Ανσάλντι αντίστοιχα με στόπερ τους Μποκέτι και Νάβας. Ο σχηματισμός είναι ίδιος με του ΠΑΟΚ (4-2-3-1). Κατά συνέπεια, αμυντικά χαφ πιθανολογείται πως θα ξεκινήσουν οι Νάτσο και Νόμποα, δεξιά κι αριστερά με τρίτο μέλος της μεσαίας γραμμής λίγο πιο μπροστά τους τον Βαλντέζ. Στην επίθεση, από δεξιά προς τ' αριστερά προβάδισμα να ξεκινήσουν έχουν οι Καραντενίζ, Ντιάντιουν, Κασάεβ.

Το τί μέλλει γενέσθαι έμειναν λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες για να το μάθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου