Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δικέφαλες πτήσεις.

Δικέφαλες πτήσεις.
Για να τριτώσει το. καλό! Την 3η της νίκη απέναντι σε Αυστριακή ομάδα αναζητεί η ΑΕΚ απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στη Στουρμ Γκρατς του Φράνκο Φόντα, μια και έχουν προηγηθεί δύο. Επί της Σάλτσμπουργκ το 2007 και της Στουρμ το 1997. Για πρώτη φορά η ένωση αντιμετώπισε Αυστριακή ομάδα το στις 14 Σεπτεμβρίου του 1994 για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο Ερνστ Χάπελ και μπροστά σε 23.000 θεατές η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε τον πρώτο της βαθμό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το ίδιο καλά δεν πήγε η αναμέτρηση της Νέας Φιλαδέλφειας στις 23 Νοεμβρίου του 1994. Ο Πφάιφενμπέργκερ με δύο γρήγορα γκολ (7', 9') έβαλε μπροστά τους Αυστριακούς, ο Βλάχος μείωσε σε 2-1 στο 28' για να διαμορφώσει το τελικό 3-1 ο Χάσενουτλ στο 17'. Οι πανίσχυροι Άγιαξ και Μίλαν καπάρωσαν τις δύο πρώτες θέσεις, ακολούθησαν Σάλτσμπουργκ και ΑΕΚ.


Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν ΑΕΚ και Στρουμ Γκρατς ήταν στο μακρινό 1997. Στις 23 Οκτωβρίου οι κίτρινοι με προπονητή τον Ντουμίτρου Ντουμιτρίου συνάντησαν τη Στουρμ ενός γνώριμου των Ελληνικών γηπέδων, του Ίβιτσα Όσιμ. Τότε με τη νίκη με 2-0 στο Νίκος Γκούμας και με σκορερ τους Μπατίστα και Μαρσέλο η ΑΕΚ είχε πάρει σοβαρό προβάδισμα εν όψει του επαναληπτικού της Αυστρίας. Η ήττα με 1-0 ήταν γλυκιά και η ΑΕΚ συνέχισε στους «8» της διοργάνωσης. Εκεί γνώρισε τον αποκλεισμό απ' τη Λοκομοτίβ Μόσχας στο τελευταίο λεπτό του επαναληπτικού ματς στη Μόσχα. Η αναμέτρηση στην Αθήνα είχε λήξει χωρίς σκορ και στη Μόσχα η ΑΕΚ κράτησε το 1-1 που θα της χάριζε την πρόκριση ως το τελευταίο λεπτό, όταν και σκόραρε η Λοκομοτιβ.
Το τελευταίο ραντεβού της ΑΕΚ με Αυστριακή ομάδα ήταν τη σεζόν 2007-2008 με αντίπαλο τη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική και με Ζεράλντο Άλβες, Ριβάλντο και Καφέ πήρε τη νίκη με 3-0. Ο επαναληπτικός του Βαλς-Σίζενχαιμ προβλημάτισε τους παίκτες της ένωσης περισσότερο για τον συνθετικό χλοοτάπητα του γηπέδου. Δέχτηκαν φιλική ήττα με 1-0 και πήραν την πρόκριση για τη φάση των ομίλων. Η ΑΕΚ πέρασε ως τρίτη πίσω από Βιγιαρεάλ και Φιορεντίνα για ν' αποκλειστεί στους «32» απ' την Χετάφε.
Στα ματς της Στουρμ Γκρατς με ελληνικές ομάδες να προσθέσουμε και δύο διπλές αναμετρήσεις με τον Παναθηναικό για το Τσάμπιονς Λιγκ το 2001 και το κύπελλο Ουέφα το 2009. Για το Τσάμπιονς Λιγκ η Στουρμ είχε πετύχει διπλή νίκη, ενώ για το Ουέφα οι πράσινοι πήραν το αίμα τους πίσω με δύο νίκες επίσης.
Εκδίκηση για τον περσινό αποκλεισμό
Η περσινή ενθουσιώδης περιπέτεια του ΠΑΟΚ έλαβε τέλος δια χειρός Τσσκα Μόσχας στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτή είναι και η μοναδική αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με ομάδα απ' τη Ρωσία. Ο δικέφαλος του Βορρά είχε πάρει την πρόκριση για τους «32» ως δεύτερος απ' τον τέταρτο όμιλο πίσω απ' τη Βιγιαρεάλ και οι Ρώσοι βρέθηκαν στο δρόμο του. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την πύρινη Τούμπα και ηττήθηκε με 1-0 χάρη στο γκολ του Νέτσιντ. Στο Λουζνίκι η ομάδα του Μάκη Χάβου πάλεψε και με το παραπάνω και μάλιστα προηγήθηκε στο 67' με τον Μουσλίμοβιτς φέρνοντας την πρόκριση σε ισορροπία. Όμως το 2-1 του Ιγκνάσεβιτς στο 80ο λεπτό έστειλε τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και την Τσσκα στους «16» για ν' αντιμετωπίσει την μετέπειτα πρωταθλήτρια Πόρτο.
Η φετινή αντίπαλος του ΠΑΟΚ, Ρουμπίν Καζάν έχει να θυμάται δυο άχρωμα παιχνίδια απ' την προηγούμενη ελληνική της εμπειρία. Πέρυσι βρέθηκε στον τέταρτο όμιλο μαζί με τον Παναθηναικό και τόσο το ματς της Αθήνας όσο κι εκείνο του Καζάν έληξαν ισόπαλα χωρίς σκορ. Ήταν οι μοναδικοί βαθμοί του τριφυλλιού στη διοργάνωση, την ώρα που η Ρουμπίν έπεσε στο. μαξιλάρι της τρίτης θέσης με έξι βαθμούς. Μπαρτσελόνα και Κοπενχάγη προκρίθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου