Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κασάπης: «Για μία νέα αρχή»


Ήταν 27 Απριλίου του 2002, όταν ο Μιχάλης Κασάπης, μαζί με το Νίκο Κωστένογλου, σήκωναν στον αττικό ουρανό την τελευταία κούπα της ΑΕΚ. Η «Ένωση» είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού με 2-1 στον τελικό του «Σπύρος Λούης» (52' Κωνσταντινίδης 83' Ίβιτς - 70' Ζιοβάνι) και πανηγύριζε την κατάκτηση του 13ου Κυπέλλου Ελλάδος στην ιστορία της.
Μετά από δύο χαμένους τελικούς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (το 2006 ήττα με 3-0 στο Παγκρήτιο στάδιο και το 2009 ήττα με 15-14 στα πέναλτι (3-3 κ.α., 4-4 παρ.) στο «Σπύρος Λούης»), η ΑΕΚ επιστρέφει στον τόπο του... εγκλήματος, προκειμένου να βάλει τέλος σε εννιά χρόνια φαγούρας!
Ο 40χρονος σήμερα τεχνικός της Καλλονής, μίλησε στο Novasports.gr για τη σημασία που έχει για τον «δικέφαλο» η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, τα συν και τα πλην των δύο συλλόγων και την επόμενη μέρα...
- Είσαι ο τελευταίος αρχηγός της ΑΕΚ που σήκωσε στα χέρια του μία κούπα. Πως είναι αυτό το συναίσθημα;«Είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που είναι υποχρεωμένη να διεκδικεί τίτλους. Την εποχή που εγώ αγωνιζόμουν είχα την ευτυχία να πανηγυρίσω την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και τεσσάρων Κυπέλλων και ποτέ δεν σταμάτησα να έχω φιλοδοξίες για περισσότερα...».
- Το ότι η ΑΕΚ τα τελευταία 9 χρόνια δεν έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση κάποιου τίτλου τι σημαίνει;«Είναι αρνητικό δίχως άλλο. Έχασε δύο τελικούς Κυπέλλου, έχασε ένα πρωτάθλημα -όπως το έχασε το 2008- και γενικότερα αυτή η περίοδος που διανύει η ομάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχει η αναγκαιότητα κατάκτησης μίας κούπας, η οποία θα απαλύνει τις ανοικτές «πληγές» που υπάρχουν».
- Ποια είναι η σημασία κατάκτησης αυτού του τίτλου;«Δεν είναι μόνο μία. Υπάρχει τεράστια «δίψα» και αυτό φάνηκε από τη διάθεση των εισιτηρίων τα οποία εξαφανίστηκαν σε χρόνο... dt. Αν η ΑΕΚ κατακτήσει το Κύπελλο θα μπει με άλλη ψυχολογία στα play off και ίσως διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες την κατάκτηση της πρώτης θέσης που χαρίζει μία θέση στο επόμενο Champions League. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να προσελκύσει και επενδυτές που τόσο έχει ανάγκη ο σύλλογος».
- Πόσο εύκολο είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι;«Δεν είναι εύκολο για τρεις λόγους. Αρχικά η «ψαλίδα» ανάμεσα στους μικρούς και τους μεγάλους έχει μικρύνει. Ο δεύτερος είναι η εικόνα της ΑΕΚ. Δεν σου εμπνέει σιγουριά. Έχει τεράστια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Μία ζέστη και μία κρύο. Εκτός αυτών ο Ατρόμητος είναι μία καλή ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο και προσωπικά θεωρώ ότι τον αδικεί η βαθμολογική του θέση στο πρωτάθλημα».
- Τι πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ;«Τα λάθη της. Από αυτά κινδυνεύει περισσότερο. Πρέπει να έχει υπομονή στο παιχνίδι της και να μην έχει άγχος, το οποίο ενδεχομένως να της προσθέσει ο κόσμος. Σε αυτά τα ματς δεν χρειάζεται να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Πρέπει απλά να κερδίσεις. Αν καταφέρεις και το συνδυάσεις έχει καλώς. Δες για παράδειγμα τη Μπαρτσελόνα. Έχασε στον τελικό από τη Ρεάλ, αλλά έμαθε. Στο πρώτο ματς της ημιτελικής φάσης του Champions League, είχε υπομονή στο παιχνίδι της και «χτύπησε» όταν έπρεπε. Όταν βρήκε χώρους. Πρόκειται βέβαια για άλλο επίπεδο, αλλά είναι ένα παράδειγμα... Εγώ θεωρώ ότι η ΑΕΚ εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρει να σκοράρει. Το θέμα είναι να μπορέσει να κρατήσει το μηδέν πίσω». 
- Ποιο είναι το πλεονέκτημα και ποιο το μειονέκτημά της;«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ο κόσμος. Θα παίξει σε ένα γήπεδο που θα έχει 40.000 οπαδούς της, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν στους αντιπάλους να ακουστούν. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η «δίψα» των παικτών και η «βαριά» φανέλα. Η ΑΕΚ είναι μεγαλύτερη ποδοσφαιρική οντότητα από τον Ατρόμητο. Όσο για το μειονέκτημά της θεωρώ ότι δεν ξέρει να αντιδρά αν βρεθεί πίσω στο σκορ».
- Ποιο είναι το πλεονέκτημα και ποιο το μειονέκτημα του Ατρομήτου;«Ο Γιώργος Δώνης είναι ένα από τα «συν» αυτής της ομάδας. Μαζί με τους Σάκη Τσιώλη και Μάκη Χάβο, θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους τεχνικούς του πρωταθλήματος. Στα υπέρ του Ατρομήτου είναι ο ενθουσιασμός και το ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Η έλλειψη άγχους δηλαδή. Αρνητικό για τον φιναλίστ της κούπας είναι ότι δεν έχει παραστάσεις από τέτοια ματς και αν η ΑΕΚ πετύχει ένα γρήγορο γκολ, τότε μπορεί το σκορ να... ξεφύγει».
- Ο συγκεκριμένος τελικός θυμίζει τίποτα από αυτόν κόντρα στον Απόλλωνα (σ. σ. γιατί αντίπαλος της ΑΕΚ δεν είναι κάποια μεγάλη ομάδα);«Σαν ονόματα ναι. Είναι ανάλογος. Όμως η εικόνα της τότε ΑΕΚ με τη σημερινή είναι η μέρα με τη νύχτα. Τότε ήξερες ότι το ματς ήταν... τυπική διαδικασία. Το απέδειξε και το τελικό αποτέλεσμα (σ. σ. 7-1). Τώρα δεν μπορείς να το πεις αυτό. Ο Ατρόμητος πάντως είναι ο Απόλλων της τότε εποχής».
- Που θεωρείς ότι θα κριθεί το ματς;«Πιστεύω ότι η συμμετοχή των δύο τεχνικών θα είναι ελάχιστη. Σε αυτά τα ματς τα συστήματα πάνε... περίπατο. Είναι οι αγώνες των ποδοσφαιριστών. Όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη, όποιος δείξει ότι το θέλει περισσότερο, όποιος έχει μεγαλύτερο πάθος και εκμεταλλευτεί την ποιότητα των ατού του, θα είναι αυτός που τελικά θα επικρατήσει».
- Η επόμενη μέρα στην ΑΕΚ (και στις δύο περιπτώσεις);«Αν η ΑΕΚ κατακτήσει το Κύπελλο θέλω και εύχομαι αυτό να αποτελέσει την αρχή μίας νέας... αρχής. Ενός νέου ξεκινήματος ελπίδας για το σύλλογο. Ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθεια που θα γίνει. Το έχει αποδείξει στο παρελθόν. Αν το ματς «στραβώσει», δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι αυτό το σενάριο...».
- Η πρόβλεψή σου;«Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη, αλλά μία... ευχή. Θέλω να γίνει ένα πολύ καλό ματς, να χαρεί ο κόσμος που θα πάει στο γήπεδο και όσοι το παρακολουθήσουν από την τηλεόραση, ποιοτικό ποδόσφαιρο και να κερδίσει ο καλύτερος, δηλαδή η... ΑΕΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου