Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ρε Μανόλοοοο, τι λες τώραααα;


Ο Γιάννης Σερέτης θυμάται τον «πιο φαφλατά ξένο προπονητή της τελευταίας δεκαετίας» και αναλύει γιατί αυτή η ΑΕΚ διδάσκει ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια και χρήζει σεβασμού από τους πάντες.

  • Η ΑΕΚ μπορεί να χάσει την Κυριακή στο Περιστέρι. Πιθανότατα δεν θα πάρει το πρωτάθλημα. Ουδείς παίκτης της θα κάνει «καρέ», κανείς δεν «πιάνει» περισσότερα από 2-3 εκατ. ευρώ στην αγορά. Σούπερ ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παίξει και η υποστήριξη από τους φίλους της δεν είναι αυτή που αντιστοιχεί στην προσπάθεια παικτών και προπονητικού τιμ. Αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες του Αδαμίδη, αν δεν αναλάβει κάποιος νέος επενδυτής, ίσως τον Ιανουάριο να απαιτηθεί η λύση συμβολαίων και η πώληση παικτών για να καλυφθούν τα χρέη και να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρώπη τη νέα σεζόν. Μα τούτη την περίοδο διδάσκει κάτι που είναι πάνω από τίτλους και επιτυχίες. Διδάσκει (πρωτίστως στον εαυτό της) αγωνιστική, ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια. Διδάσκει το σημαίνει αυτό το τόσο απλό στα λόγια, τόσο δύσκολο στην πράξη «εμείς θα δώσουμε το 100%».
  • Nα υπενθυμίσω τα προβλήματα, τις κακουχίες, τις ελλείψεις δεν έχει νόημα. Τα ξέρουν όλοι. Αυτό που δεν ξέρουν και δεν μπορούν να αντιληφθούν είναι η δυσκολία του «μάνατζερ» Νίκου Κωστένογλου. Διότι η μεγαλύτερη επιτυχία του «Κωστέ» δεν είναι το τεχνικό μέρος της υπόθεσης. Ότι μπόρεσε, δηλαδή, να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές σύνολο, το οποίο μπορεί και προσαρμόζεται (ανεξαρτήτως αποτελέσματος, νίκης ή ήττας) στις συνθήκες και στις απαιτήσεις κάθε αγώνα και κάθε αντιπάλου. Ότι «τοποθέτησε» τους πιτσιρικάδες Ελληνες και τους «ξεγραμμένους» ξένους ορθολογικά μέσα στο γήπεδο.
  • Το αληθινό επίτευγμά του είναι ότι μπόρεσε να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα. Τη φλόγα του Δέλλα και του Λύμπε και του Καφέ, τη διαφορετική φλόγα του Γκερέιρο, του Μπερνς και του Κάλα, τη διαφορετική φλόγα του Σιαλμά, του Κλωναρίδη, του Μπουγαϊδη, τη διαφορετική φλόγα του Μάκου και του Μανωλά. Καθένας από τους παίκτες της ΑΕΚ έχει διαφορετικό κίνητρο. Άλλος σκέφτεται ένα «αξιοπρεπές» τέλος, άλλος μια μεταγραφή, άλλος την καθιέρωση στην Ενωση, άλλος να μπει στον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ολοι όμως, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: δίνουν στην πλειονότητα των αγώνων το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που μπορούν.
  • Και αυτό είναι άξιο σεβασμού όχι μόνο από τον οπαδό της Ενωσης, ο οποίος πολύ περισσότερο συγκριτικά με τους οπαδούς των άλλων «μεγάλων» ξέρει να αξιολογεί τέτοιες καταστάσεις, αλλά και από τους φίλους όλων των ομάδων. Ακόμη και των «μεσαίου» ή «μικρομεσαίου» βεληνεκούς συλλόγων, ορισμένες εκ των οποίων διαθέτουν αρκετούς παίκτες θεωρητικά καλύτερους απ’ αυτούς που νίκησαν χθες στο Γκρατς και έγραψαν ένα αξιόλογο σερί στο πρωτάθλημα χωρίς απώλεια βαθμών.
  • Για περισσότερο από έναν χρόνο είχα βαρεθεί να ακούω τον Μανόλο Χιμένεθ. Τι κατάφερε; Να καταγραφεί στο μυαλό μου ως ο πιο «φαφλατάς» ξένος προπονητής που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα την τελευταία δεκαετία. Υπερβολές, υπερβολές, υπερβολές (για να μην πω άλλα, πιο «βαριά»)… Όχι, δεν καταγράφηκε ως ο προπονητής με τον οποίο η ΑΕΚ πήρε επιτέλους μια κούπα. Είδα πώς το «εξαργύρωσε» αυτό το Κύπελλο: αν δεν κάνω λάθος ουδεμία από τις 20 ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος συνεργάζεται μαζί του. Και επιπλέον, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί φίλοι της Ενωσης που τού πιστώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο για την κατάκτηση του Κυπέλλου, από το οποίο προτιμώ να θυμάμαι το γκολ του Μίτσελ και κυρίως του Δέλλα στην Τούμπα, παρά τον κατάμαυρο τελικό με τον Ατρόμητο.
  • Ο «Κωστέ», παρουσιάζοντας αυτή την αξιόμαχη ΑΕΚ με τις αμέτρητες απουσίες βασικών παικτών, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη. Και για τον εαυτό του και για τους συναδέλφους του, οι οποίοι συχνά – πυκνά «κλαίγονται» για το ρόστερ και τη φτώχεια και την κακή τους μοίρα. Ο λαλίστατος Μανόλο είναι βυθισμένος στη σιωπή. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Βαλβέρδε είναι «υψηλότερου επιπέδου» προπονητής από τον Ολυμπιακό, ο Φερέιρα απ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό, ο Μπόλονι απ΄ αυτόν τον ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι ο Κωστένογλου αξίζει τουλάχιστον να θεωρείται «ισοϋψής» με αυτή την ΑΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου