Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το νησί...

Το νησί...
Να ξορκίσει τη δική του «Σπιναλόγκα» που ακούει στο όνομα... Αγγλία θέλει ο Ολυμπιακός στο ματς με την Άρσεναλ στο Έμιρειτς. Η παράδοση μετά από εννέα αναμετρήσεις επί Αγγλικού εδάφους είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τους Πειραιώτες. Το Novasports.gr κάνει αναδρομή απ' το 1965 μέχρι σήμερα, στις μάχες των πρωταθλητών Ελλάδας με εκπροσώπους της Αγγλίας.
Τα «κανόνια» έγιναν συνήθεια
Όπως τη σεζόν 2009-2010, έτσι και φέτος ο Ολυμπιακός βρίσκει στο δρόμο του την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Τότε για τη δεύτερη αγωνιστική του όγδοου ομίλου οι Πειραιώτες του Ζίκο στάθηκαν αλώβητοι ως το 78ο λεπτό, όταν και άνοιξε το σκορ ο Φαν Πέρσι, χάρη σ' έναν φανταστικό Αντώνη Νικοπολίδη. Το γκολ του Αρσάβιν οκτώ λεπτά αργότερα διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Την έκτη και τελευταία αγωνιστική στο Γήπεδο Καραισκάκη, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την πρόκριση παρέα με τα πιτσιρίκια του Βενγκέρ. Η Άρσεναλ είχε ήδη εξασφαλίσει πρόκριση και πρώτη θέση και στον Πειραιά βρέθηκαν νεαροί, αλλά επικίνδυνοι παίκτες της Λονδρέζικης ομάδας. Σε μια κόντρα επίθεση ο Λεονάρντο σκόραρε νικώντας τον Φαμπιάνσκι και ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση για τη φάση των 16.
Στους «16» με τους μπλε
Τη σεζόν 2007-2008 ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή πραγματοποίησε ευρωπαϊκή υπέρβαση, παίρνοντας την πρόκριση απ' τον τρίτο όμιλο πίσω απ' τη Ρεάλ Μαδρίτης και μπροστά από Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο. Οι μπλε του Αβράμ Γκραντ ήταν το επόμενο εμπόδιο που έμοιαζε ανυπέρβλητο. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008 οι ερυθρόλευκοι υποδέχονταν τους μπλε στον Πειραιά, καταφέρνοντας να κρατήσουν το μηδέν. Η αποστολή στο Λονδίνο ήταν επικίνδυνη και οι Πειραιώτες δεν παρουσίασαν ποτέ το καλό τους εκτός έδρας ευρωπαϊκό πρόσωπο εκείνης της χρονιάς. Μόλις στο πέμπτο λεπτό ο Μπάλακ έγραψε το 1-0 και ακολούθησαν ακόμα δύο γκολ του Λάμπαρντ (25') και του Καλού (48'). Απ' το ματς αυτό οι ερυθρόλευκοι είχαν να θυμούνται μόνο ένα σουτ βολίδα του Μπελούτσι στο οριζόντιο δοκάρι του Κουντιτσίνι. Η Τσέλσι έφτασε ως τον τελικό του Λουζνίκι κόντρα στη Μάντσεστερ, χάνοντας στα πέναλτι τον τίτλο.
Βραδιές στ' αστέρια...
Οι υπόλοιπες βραδιές του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ με Αγγλικές ομάδες ήταν σε φόντο κόκκινο με τους ερυθρόλευκους ν' αντιμετωπίζουν Λίβερπουλ και Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ δύο φορές. Το ευρωπαικό ντεμπούτο του νεότευκτου Καραισκάκη πραγματοποιήθηκε με το δεξί απέναντι στη Λίβερπουλ. Με γκολ του Στολτίδη στο 17΄ το τρίποντο πήγε στην ομάδα του Μπάγεβιτς. Στις 8 Δεκεμβρίου του 2004 ο Ολυμπιακός έπαιζε την πρόκριση στο Άνφιλντ, θέλοντας νίκη, ισοπαλία ή ήττα με ένα γκολ διαφορά. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ονειρικό για την ελληνική ομάδα, αφού ο Ριβάλντο με απευθείας εκτέλεση φάουλ έγραψε το 1-0 στο 26ο λεπτό. Στο δεύτερος μέρος η πίεση που άσκησε το Άνφιλντ βύθισε τον Ολυμπιακό και με τρία γκολ των Σιναμά Πογκολ (47'), Μέλορ (81') και Τζέραρντ (86') η πρόκριση πέταξε και έμεινε η ηρωική προσπάθεια, αλλά και η τρίτη θέση στον όμιλο. Η Λίβερπουλ μπορεί να γλίτωσε κυριολεκτικά στο «παρα πέντε» απ' τον Ολυμπιακό, όμως στη συνέχεια ήταν εξαιρετική φτάνοντας ως τον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Εκεί επικράτησε στα πέναλτι της Μίλαν.
«Διαβολική» διετία
Για δύο συνεχόμενες σεζόν ο Ολυμπιακός συναντούσε στο δρόμο του τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ζώντας άσχημες βραδιές, μην καταφέρνοντας να πάρουν ούτε ένα βαθμό απ' τους κόκκινους διαβόλους. Μάλιστα η ήττα του Ολυμπιακού στις 10 Οκτωβρίου του 2001 με 2-0, ήταν η πρώτη εντός έδρας για τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στα τέσσερα παιχνίδια η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πέτυχε 12 γκολ, ενώ ο Ολυμπιακός μόλις δύο. Με τον Γιάννη Κόλλια στον πάγκο ο Ολυμπιακός στις 23 Οκτωβρίου του 2002, πέτυχε τα μοναδικά δύο γκολ επί της Μάντσεστερ με Χούτο και Τζόρτζεβιτς, που όμως δεν ήταν αρκετά απέναντι στα τρία απ' τους Μπλαν, Βερόν και Σκόουλς.   
Και στο κύπελλο Ουέφα...
Τη σεζόν 2004-2005 μετά την Τρίτη θέση στον τρίτο όμιλο του τσάμπιονς λιγκ, ο Ολυμπιακός συνέχισε την πορεία του στους 32 του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέκλεισε τη Σοσό και στη συνέχεια αντιμετώπισε ακόμα μια Αγγλική ομάδα. Η Νιούκαστλ του Γκρέιαμ Σούνες μπορεί να μην αποτελούσε φόβητρο, όμως πέταξε εκτός Ουέφα τον Ολυμπιακό με συνολικό σκορ 7-1. Το «γλυκό» δεν έδεσε με το ξεκίνημα του ματς, όταν ο Γεωργάτος αποβλήθηκε όταν ανέκοψε τον Κίρον Ντάιερ, ο οποίος βρισκόταν προ το 1-0. Ο Σίρερ ευστόχησε απ' τη λευκή βούλα, στο 16' ο Τζόρτζεβιτς ισοφάρισε σε 1-1, για να διαμορφώσουν το τελικό 3-1 οι Ρομπέρ και Κλαιφερτ. Οι Πειραιώτες είχαν ολοκληρώσει το ματς με εννέα παίκτες λόγω και της αποβολής του Θανάση Κωστούλα με δεύτερη κίτρινη. Ο επαναληπτικός του Σεντ Τζέιμις Παρκ είχε πάρει διαδικαστικό χαρακτήρα με τον Ολυμπιακό να ηττάται με το βαρύ 4-0.
Οι ερυθρόλευκοι συνάντησαν τη Λίβερπουλ και τη σεζόν 2000-2001 για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Ουέφα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 23 Νοεμβρίου του 2000 ο Μπάρμπι άνοιξε το σκορ στο 38', ισοφάρισε ο Αλεξανδρής με μοναδικό γυριστό στο 64', όμως δύο λεπτά αργότερα ο Τζέραρντ έβαλε και πάλι μπροστά τους κόκκινους, για να γράψει το τελικό 2-2 ο Αλεξανδρής στο 90ο λεπτό. Ο Γιάννης Ματζουράκης αποπέμφθηκε απ' τον πάγκο του Ολυμπιακού και τους ερυθρόλευκους οδήγησε στο Άνφιλντ ο Αλμπέρτο Μπιγκόν. Η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ δεν χαρίστηκε και στο 29' ο Χέσκει άνοιξε το σκορ, ενώ ο Μπάρμπι σφράγισε το ματς στο 60ο λεπτό.
Ακόμα δύο αναμετρήσεις με Αγγλικές ομάδες έχει να θυμάται ο Ολυμπιακός. Τη σεζόν 1972-1973 αποκλείστηκε απ' την Τότεναμ μετά την ήττα με 4-0 στην Αγγλία. Το 1-0 του Καραισκάκη δεν ήταν φυσικά αρκετό. Τη σεζόν 1965-1966 η κλήρωση έφερε απέναντι του τη Γουέστ Χαμ. Ακόμα τέσσερα γκολ στην Αγγλία, ισοπαλία στον Πειραιά με 2-2.  
Η γλώσσα των αριθμών      
Συνολικά ο Ολυμπιακός μετράει τρεις νίκες, 12 ήττες και τρεις ισοπαλίες με ομάδες απ' το νησί. Στην Ελλάδα η ομάδα του Πειραιά έχει κερδίσει τρεις φορές, τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα και τρία υπέρ των Άγγλων. Εκτός έδρας οι ερυθρόλευκοι τα έχουν θαλασσώσει με εννέα ήττες σε εννέα απόπειρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου