Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Θεία δίκη για τους καρπαζοεισπράκτορες...

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει για την δικαιοσύνη που αποδόθηκε σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό των καρπαζοεισπρακτόρων μεγαλομετόχων του, την ώρα που ο Μαρινάκης ετοιμάζει μήνυση στην UEFA...
Όταν το ποδόσφαιρο παίζεται έντιμα και με κανόνες, όχι πάντα αλλά συνήθως, σου δίνει σε μια σειρά αγώνων αυτό που αξίζεις. Ο ΠΑΟΚ το εισέπραξε με πρόκριση, χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά με τη συνέπεια, τη σταθερότητα και το πλάνο το οποίο ακολουθεί. Η ΑΕΚ πάλι, έχοντας μπει σε πρόγραμμα... απεξάρτησης από τους οικονομικούς κανιβαλισμούς που προηγήθηκαν πήγε σχεδόν με τον σταυρό στο χέρι, έμεινε λειψή από ποιότητα, όμως η τύχη δεν της γύρισε την πλάτη. Της έστειλε μια ομάδα μικρής δυναμικότητας κι εκεί αρκούσαν δύο σωστές ενέργειες για να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη.
Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να προκαλεί. Την ιστορία του, τον κόσμο του, την τύχη του. Το πώς το έχουμε ξαναπεί. Ξεπουλώντας ηθική και αξίες, διαλύοντας κάθε ίχνος υγείας, με τους μετόχους του να σφάζονται για το ποιος είναι περισσότερο μπαγλαμάς (για να το πούμε ευγενικά), τον Τζίγκερ να μετράει τα ευρώ που ξοδεύτηκαν για μεταγραφές και τις, όποιες, κινήσεις ενίσχυσης να γίνονται κατόπιν εορτής.
Η Νέμεσις ήταν αναπόφευκτη. Η θεία δίκη ήρθε κατά σειρά: Στο 90' στη Δανία, με τετ α τετ εκεί χαμένο στο 93', με δύο «σπόντες» κόντρα στην Οντένσε στην Αθήνα, με διπλό χαμένο τετ α τετ στο πρώτο 20λεπτο στο Τελ Αβίβ, με ακυρωθέν γκολ που δε μέτρησε και θα διαφοροποιούσε τις πιθανότητες. Στην Αθήνα έτσι κι αλλιώς, δεν άλλαζε τίποτα και στο πρώτο σουτ της Μακάμπι στο 60' απλά επιβεβαιώθηκε ο νόμος του Μέρφι: «Αν είναι κάτι να πάει στραβά, θα πάει».
Άλλη είναι η μεγάλη τιμωρία του
Αυτό άξιζε ο Παναθηναϊκός, αυτό πήρε. Δεν αξίζει να παίζει στην Ευρώπη μια ομάδα που διοικείται από δισεκατομμυριούχους και οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πρόκριση για να δουν αν θα πάρουν 4 εκ. Ευρώ. Η μπάλα τιμωρεί. Κι η τιμωρία του Παναθηναϊκού ήταν πολλαπλή. Για το πρεστίζ του, για το ταμείο του, για το παρόν, για το μέλλον του, δεδομένου ότι δεν γλιτώνει και τις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Αυτά ξεπερνιούνται. Η μεγαλύτερη τιμωρία του είναι άλλη: Ότι κανένας μεγαλομέτοχος, με πρώτο και καλύτερο τον αόρατο μέτοχο του 54%, δεν ανέλαβε τις ευθύνες του. Κανένας δεν έκανε καν νύξη περί «παραίτησης» από τις μετοχές που κατέχει, δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύση.
Ο Τζίγκερ απαντά μέσω κύκλων και τετραγώνων και οι υπόλοιποι αγνοούνται σε κότερα και λαγούμια. Την ίδια ώρα, ο σβέρκος και των τεσσάρων μεγαλομετόχων από τις καρπαζιές του Μαρινάκη έχει γίνει κόκκινος σαν Σκανδιναβής τουρίστριας που ξέχασε να βάλει αντιηλιακό.
Λένε ότι ο αποκλεισμός του είναι έκπληξη. Εκκωφαντικός είναι, έκπληξη όχι. Κι από τα τρία ελληνικά ζευγάρια του Europa πέρασαν οι καλύτεροι. Λίγο, πολύ, στη λεπτομέρεια, με κοκκαλάκι ή χωρίς, δεν έχει σημασία.
Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να αποδεικνύει ότι είναι μια καλή ομάδα που θα παίξει αυτό που μπορεί και η ΑΕΚ παρά τις κραυγαλέες ελλείψεις ποιότητας, εξαργυρώνει τις καλές κληρώσεις που της χαρίζουν προηγούμενες πετυχημένες ευρωπαϊκές σεζόν.
Το δεδομένο είναι πως οι ελληνικές ομάδες έχουν κατέβει επίπεδο και πλέον πρέπει να σκιστούν για να κερδίσουν οποιαδήποτε γεωργιανή, ισραηλινή, ουκρανική ομάδα. Πώς το 'λεγε στις περιγραφές του ο Χελάκης; «Εμείς προχωράμε, αυτοί υποχωρούν». Ε, το αντίθετο: Αυτοί προχωράνε, εμείς υποχωρούμε.
ΥΓ1. Οι κληρώσεις είναι ωραίες γιατί γεννούν συζητήσεις. Ασφαλώς θα είναι γκραν επιτυχία για τον Ολυμπιακό αν μπει σφήνα στην πρώτη δυάδα. Ασφαλώς θα είναι αποτυχία αν βγει τέταρτος. Το σπουδαιότερο δεν είναι καν το ταξίδι. Είναι να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός όπου κι αν παίζει. Μπορεί; Αυτό θα είναι πρόοδος.
ΥΓ2. Γκούντγιονσεν πλήρωσες; Γκούντγιονσεν θα εισπράξεις και μάλιστα... επί πέντε και βάλε. Αν ο Χιμένεθ τον ξαναβάλει αριστερό εξτρέμ, να πάει και τον Κάρλος αριστερό μπακ να κάνουν πτέρυγα φωτιά!
ΥΓ3. Και κάτι αγωνιστικό για τον Παναθηναϊκό: Από τις τρεις επιλογές του Φερέιρα (Κουίνσι, Ζέκα, Τοτσέ), οι δύο πρώτοι φαίνεται πως θα βοηθήσουν. Ειδικά ο Ζέκα μοιάζει πολύ καλό παικτάκι, με πνευμόνια, ενέργεια, διάθεση, ταλέντο. Ο Τοτσέ έχει πολύ βαρύ φορτίο να σηκώσει και δεν έχει χρόνο χάριτος όπως είχε ο Σισέ. Αν δεν αρχίσει να βρίσκει δίχτυα επιστρέφει ο Πετρο-γκολ (ήμαρτον...). Μιλάμε για αέρινα φορ. Μόνο ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης λείπει.
ΥΓ4. Άσχετο αλλά αξίζει, για να καταλάβετε το μέγεθος της παράνοιας και της εμπάθειας. Ο Μαρινάκης είχε καταθέσει μήνυση επειδή σε ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων από το Καραϊσκάκη που έδειχνε τον ίδιο κάποια στιγμή πέρασε τυχαία από μπροστά ο γιος του. Κι αυτό θεωρήθηκε καταπάτηση προσωπικών δεδομένων! Ήταν τόσο ειλικρινής η μήνυσή του που στο Μόντε Κάρλο πήρε τον Μαρινάκη τζούνιορ μαζί (και πολύ καλά έκανε δηλαδή για τον πιτσιρικά για να απολαύσει την εμπειρία) και η κάμερα μετέφερε την εικόνα του σε όλη την Ευρώπη. Να περιμένουμε να μηνύσει την UEFA;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου