Ο Νικόλας Βασιλαράς δίνει μία ακόμα προέκταση στην ξεκάθαρη θέση που πήρε το gazzetta.gr για αποχώρηση των μεγαλομετόχων του Παναθηναϊκού και ζητάει από τον Βαρδινογιάννη να αφήσει ελεύθερο το Τριφύλλι.
Όρεξη να ‘χεις, που να είστε σίγουροι πως δεν υπάρχει και θα καθίσεις να βρεις καμιά κατοσταριά λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει αυτό το χάλι. Μια εύκολη λύση είναι να φύγει ο προπονητής. Μαζί σας και εγώ λοιπόν μπας και φύγει και η κάψα ορισμένων. Υπάρχει μήπως κανείς που να πιστεύει ότι ακόμη κι αν έρθει ο… Μουρίνιο η ομάδα αυτή θα παίξει μπάλα; Ποτέ…
Μήπως να φύγουν κάποιοι ή ακόμη και όλοι οι παίκτες επειδή είναι στην κοσμάρα τους και για κλοτσιές; Να φύγουν κι αυτοί. Νομίζετε ότι θα αλλάξει κάτι; Είναι θέμα (μόνο) ικανοτήτων δηλαδή ή είναι καλύτεροι οι παίκτες της Οντένσε ή της Μακάμπι; Πλάκα κάνουμε τώρα; Απλά έχουν βολευτεί κι αυτοί με το διοικητικό μπάχαλο ή αν θέλετε καλύτερα, βρίσκουν και τα κάνουν γιατί ξέρουν ότι σε ΚΑΝΕΝΑΝ (πλην των οπαδών) και ποτέ δεν θα απολογηθούν. Κλασική νοοτροπία ποδοσφαιριστή, χρόνια τώρα...
Μια ακόμη προσέγγιση, τη διάβασα στο άρθρο του Βασίλη Παπαθεοδώρου: να φύγουν οι μέτοχοι. Σωστό κι αυτό και δεν έχει άδικο ο άνθρωπος. Το θέμα ωστόσο είναι ότι οι περισσότεροι ΗΔΗ ΕΦΥΓΑΝ. Όχι, στα λόγια αλλά στην πραγματικότητα.
Αρέσει δεν αρέσει, ο Βγενόπουλος με τον Πατέρα είναι πια μακριά. Πέτυχαν, απέτυχαν, ό,τι και να λέμε τελοσπάντων δεν είναι πια εδώ. Άρα το να τους φορτώνεις συστηματικά τα πάντα περισσότερο αδυναμία-ανικανότητα δείχνει και λιγότερο οτιδήποτε άλλο, κύριε Βαρδινογιάννη. Ακόμη και οι Γιαννακόπουλοι μπορεί στα μισά του δρόμου να διαχώρισαν τη θέση τους από τους «κακούς» και κατά διαστήματα να ταυτίστηκαν με τον Τζίγκερ, επί της ουσίας όμως κανέναν απολύτως ενεργό ρόλο δεν είχαν και δεν έχουν στην ΠΑΕ παρότι θα το μπορούσαν.
Αντίθετα, αυτός που παραμένει… παντός καιρού και είδαμε που έχει φτάσει η ομάδα, είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Όταν θα αποφασίσει να φύγει (πραγματικά και όχι επικοινωνιακά) από τον Παναθηναϊκό, το ξανασυζητάμε. Θα μιλήσουμε και για το ποδοσφαιρικό κομμάτι και για οτιδήποτε άλλο θέλει ο καθένας. Μέχρι τότε όλη η… δόξα είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥ και η γνώμη μου δεν θα αλλάξει ούτε σε εκατό ζωές.
Αντί οτιδήποτε άλλου και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια αναδημοσιεύω αυτά που με τίτλο «Άφησέ τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ» έγραψα στο Leoforos ( http://www.leoforos.gr/editorial/27318/aphese-ton-eleuthero) και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Στους υπόλοιπους που εξακολουθούν για ανεξήγητους (;) λόγους να μην καταλαβαίνουν και στον Παναθηναϊκό, περαστικά…
«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει πάτος στο βαρέλι ή αν πηγαίνει και πιο κάτω το πράγμα. Αυτό που ξέρω –και θαρρώ πως μοιάζει ως το μόνο σίγουρο– είναι πως με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει καμία ελπίδα και κανένα μέλλον για τους Πράσινους. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά να ξέρετε πως δεν βλέπω να παίζει τέτοιο σενάριο.
Τα πράγματα είναι απλά και δεν χρειάζεται ούτε να το κουράζουμε άλλο ούτε τις καρδιές μας να χαλάμε. Αν δεν αποχωρήσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ (και όχι ΜΟΥΣΑΝΤΕΝΙΑ) η οικογένεια Βαρδινογιάννη από τον Παναθηναϊκό δεν πρόκειται να γίνει ΤΙΠΟΤΑ και η ομάδα θα είναι καταδικασμένη να ζει μέσα στη μιζέρια και τη φάπα. Δεν είναι εκβιαστικό αυτό που λέω, απλά η σκληρή αλήθεια βγαλμένη μέσα από την (Παναθηναϊκή) ζωή. Και δεν χρειάζεται να περιμένουμε κι άλλο για να το συνειδητοποιήσουν και οι τελευταίοι. Νομίζω πως έχει εμπεδωθεί από τη συντριπτική πλειονότητα ότι ο άνθρωπος αυτός ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ.
Προσωπικά αυτό είναι κάτι που το φωνάζω εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα παλιά έμοιαζα (στη δουλειά μου, όχι στον κόσμο) σαν τον τρελό του χωριού. Τώρα, έστω και με καθυστέρηση, το συνειδητοποιούν αρκετοί ακόμη. Ίσως να περίμεναν ότι φέτος, με «νοκ άουτ» τους πολυμετοχικούς θα ασχοληθεί σοβαρά και θα δείξει ότι πραγματικά άλλαξε. Τελικά ασχολήθηκε: και έβγαλε νοκ άουτ και τον… Παναθηναϊκό!
Το θέμα λοιπόν είναι τι γίνεται με την ομάδα και το πώς έχουν καταφέρει οι Βαρδινογιάννηδες όποτε βγαίνουν μπροστά να την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον κατήφορο. Μιλάμε για τρομερό χάρισμα. Χρυσάφι (ποδοσφαιρικό) πιάνουν, ξέρετε τι το κάνουν. Κι αν ξεχνάτε εύκολα θυμηθείτε πώς κόλλησαν πέρσι τέτοια εποχή φαρδιά πλατιά τη «σφραγίδα» τους στην ομάδα του νταμπλ. Ομάδα μοντέλο την έκαναν, άσε να μην πούμε πώς την έκαναν…
Δεν με ενδιαφέρει επίσης και το ποιος θα πάρει τον Παναθηναϊκό. Αν θα λέγεται Βγενόπουλος, Πατέρας, Γιαννακόπουλος ή… φούφουτος. Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη οικογένεια και ειδικότερα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχουν τελειώσει. Όσο για τους δικούς του εγωιστικούς λόγους δεν το παραδέχεται, μόνο κακό κάνει στο σύλλογο και συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.
Ας βρει κάποιο «κορόιδο», όπως έκανε το 2008 όπου πούλησε το… μειοψηφικό πακέτο με περισσότερα λεφτά απ’ όσα πήρε ο Μαρινάκης ολόκληρο τον Ολυμπιακό ή ας τις χαρίσει τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη. Το θέμα είναι να φύγει από τον Παναθηναϊκό και να τον αφήσει ΕΛΕΥΘΕΡΟ να ανασάνει. Ομάδα δεν μπορεί να φτιάξει, στο γηπεδικό έχει γίνει το Βατερλό του αιώνα και κανείς δεν μιλάει, του ήρθε στο «πιάτο» και η ιστορία με τα στημένα και την έχασε μέσα από τα χέρια του αντί να το χτυπάει το θέμα νύχτα-μέρα. Ε, τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να παρατήσει κάτι που στο κάτω κάτω δεν το γουστάρει κιόλας; Ή μήπως τον είδε κανείς στη φιέστα του νταμπλ;
Δεν με νοιάζει επίσης αν οι πολυμετοχικοί έφυγαν επειδή τελείωσαν τα λεφτά, επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν χωριό με τον Τζίγκερ ή για οτιδήποτε άλλο. Έφυγαν και στην τελική κανέναν δεν ενόχλησαν από τότε κι ας δέχονται καθημερινές προκλήσεις. Όσο πάντως ασχολήθηκαν με την ομάδα έδειξαν ότι το «έχουν» και με το παραπάνω, γι’ αυτό και πίκρανε τους οπαδούς η αποχώρησή τους.
Έβαλαν έναν σκασμό λεφτά, την ώρα που ο μεγαλομέτοχος την έβγαλε τρία χρόνια με ένα τάλιρο και τόνους λάσπης, την έκαναν νύχτα και χωρίς να δώσουν εξηγήσεις στον κόσμο που τους πίστεψε κι αυτό θα τους κυνηγάει για πάντα, αλλά δεν θα τους βάλω ρε παιδιά και στην ίδια μοίρα με τον Βαρδινογιάννη. Και απορώ πώς το ανέχονται και οι ίδιοι και δεν μιλάνε.
Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι μια ακόμη φορά ο μεγαλομέτοχος ΑΠΕΤΥΧΕ παταγωδώς. Εκτός κι αν έχει φάει κανείς το παραμυθάκι ότι δεν διοικεί αυτός και πως δεν είναι δικιά του η ομάδα. Δουλευόμαστε τώρα; Από πάνω μέχρι κάτω Βαρδινογιάννης γράφει ο Παναθηναϊκός. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο. Γι’ αυτό και τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς υπάρχει παντού η… αύρα του και η θετική του ενέργεια.
Φυσικά και έχουν ευθύνες και οι παίκτες, αλλά και ο Φερέιρα. Αλίμονο αν αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός από την Οντένσε ή έφαγε τρίμπαλο από τη Μακάμπι λόγω του Τζίγκερ ή του πολυμετοχικού. Για τα παιχνίδια αυτά είναι για… κλοτσιές οι ποδοσφαιριστές και τα ‘χασαν ΜΟΝΟΙ τους. Να μη βλέπουμε όμως το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν αυτά τα αποτελέσματα, ΑΥΤΟΣ ο Παναθηναϊκός θα χρειαζόταν ένα πραγματικό θαύμα για να πετύχει. Kαι τέτοια δεν γίνονται στις μέρες μας. Kλινικά νεκρή είναι η ομάδα εδώ και καιρό. Ας φύγει η οικογένεια Βαρδινογιάννη κάποια στιγμή και τότε θα μπορούμε να μιλάμε από το πρωί ως το βράδυ για ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και όλα τα άλλα θα είναι περιττά. Μέχρι τότε τόσο οι ίδιοι, όσο και όποιος τους κάνει «πλάτες» πολύ απλά θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ΑΠΕΝΑΝΤΙ από τον κόσμο της ομάδας. Αυτά...».