Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

«Μαθητής σε... φροντιστήριο!»


Ο Γιώργος Πρίντεζης εξηγεί πώς τα ταχύρρυθμα μαθήματα του Ντούσαν Ίβκοβιτς «έπιασαν τόπο» και δηλώνει ότι ο εφετινός Ολυμπιακός έχει το «μέταλλο» της ομάδας που μπορεί να κερδίσει στο ΟΑΚΑ!
Ο λόγος για τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος πριν από ενάμιση μήνα επέστρεψε στον Πειραιά ως «ανεπιθύμητος» από τη χειρότερη Μάλαγα των τελευταίων ετών και στον τρίτο τελικό των πλέι οφ έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του (8π., 4ρ., 1ασ., 1κλ. με 1/1 δίπ. & 2/2 τρίπ. σε 15‘) σε μια νίκη-χρυσάφι για τους Κυπελλούχους Ελλάδας.
Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, ο 26χρονος διεθνής φόργουορντ πέτυχε πέντε συνεχόμενους πόντους και μετέτρεψε το 41-46 σε 46-46, ενώ ένα λεπτό πριν από το τέλος, με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει την ολική επαναφορά (με σερί 11-0), «έσταξε» το τρίποντο που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα του τρίτου τελικού υπέρ της ομάδας του! Μετά το τέλος του αγώνα, μοιράστηκε με το gazzetta.gr τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για το παιχνίδι, την απόδοσή του και τη συνέχεια των τελικών...
- Ύστερα από μια τόσο δύσκολη χρονιά, όσο ήταν για σένα προσωπικά η εφετινή, περίμενες ότι θα έφτανε τόσο γρήγορα η στιγμή για να παίξεις καθοριστικό ρόλο στη νίκη που ουσιαστικά κράτησε την ομάδα σου ζωντανή στη διεκδίκηση του τίτλου;
«Δεν ήρθε και πάρα πολύ γρήγορα αυτή η στιγμή, με την έννοια ότι βρίσκομαι ενάμιση μήνα εδώ, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο... Ο εφετινός Ολυμπιακός είναι μια ομάδα πολύ δουλεμένη και όλο αυτόν τον καιρό, αισθάνομαι σαν τον μαθητή που πηγαίνει φροντιστήριο και ξεκινάει από την αρχή μαθαίνοντας τα βασικά! Από την πλευρά μου προσπάθησα να ενσωματωθώ όσο πιο αργά και ομαλά γινόταν, για να μη διαταράξω τη χημεία του υπάρχοντος συνόλου».
- Τι σε βοήθησε περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια;
«Κατ‘ αρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι ακόμη δεν έχω καταφέρει τίποτε... Ένα παιχνίδι καλό έκανα και δεν παραμυθιάζομαι! Όλοι στην ομάδα, πάντως, με υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και με έκαναν να αισθανθώ σαν να μην πέρασε μια μέρα! Μίλησα αρκετά με τον coach και μου ζήτησε να μην αγχωθώ και να προσπαθήσω να βγάλω στο γήπεδο αυτό που ξέρω να κάνω με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο... Έτσι ώστε να μην “πονάει” η ομάδα όταν βρίσκομαι στον αγωνιστικό χώρο».
- Έχεις κάποιον ξεκάθαρο ρόλο ή καλείσαι να βοηθήσεις όπου υπάρχει ανάγκη;
«Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν μπαίνω στο γήπεδο, πρέπει να δώσω το 101% των δυνατοτήτων μου για να κερδίσει η ομάδα! Στο μυαλό μου δεν έχω κάτι ιδιαίτερο... Δεν σκέφτομαι ούτε πώς θα σκοράρω ούτε πώς θα διακριθώ, τίποτε συγκεκριμένο... Παρά μόνο πώς θα ξοδέψω την ενέργειά μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανώ χρήσιμος».
- Απόψε (σ.σ. χθες), πέτυχες δύο πολύ κρίσιμα τρίποντα και ειδικότερα εκείνο με το οποίο (59 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος), ο Ολυμπιακός εξασφάλισε τη νίκη...
«Σήμερα (σ.σ.: χθες) ήμουν εγώ, αύριο θα είναι κάποιος άλλος... Μπορεί φέτος να μην έπαιξα πολύ και να φαινομενικά να έχασα έδαφος, αλλά πιστέψτε με, έχω δουλέψει πολύ σκληρά και στην Ισπανία αλλά και τον τελευταίο καιρό εδώ στην Ελλάδα, για να βελτιώσω κάποια στοιχεία του παιχνιδιού κι ένα από αυτά είναι και το μακρινό σουτ».
- Πόσο δύσκολη είναι η ψυχολογική προετοιμασία μετά το 0-2 στους δύο πρώτους τελικούς και ειδικότερα φέτος, που μπήκατε στη σειρά των αγώνων ως πιο έτοιμοι από ποτέ για την κατάκτηση του τίτλου;
«Δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά όλοι οι παίκτες είναι επαγγελματίες και έχουν μεγάλη εμπειρία. Όταν αγωνίζεσαι σε μια τόσο μεγάλη ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, είσαι υποχρεωμένος να μπορείς να αντεπεξέλθεις και στα δύσκολα...»
- Πόσο σας βοηθάει η πρώτη νίκη σας στους τελικούς των πλέι οφ ενόψει του δύσκολου έργου που έχετε μπροστά σας, για να ανακτήσετε το πλεονέκτημα της έδρας και να ξαναμπείτε για τα καλά στο «κόλπο» του πρωταθλήματος;
«Η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) μας νίκη σημαίνει πολλά, γιατί νιώθουμε σαν να κερδίσαμε τα πάντα! Κερδίσαμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο μας... Το 0-2 καμιά φορά είναι και πλασματικό γιατί στα δύο πρώτα παιχνίδια δικαιούμασταν τουλάχιστον μία νίκη! Το αποτέλεσμα κρίθηκε και στα δύο ματς στις λεπτομέρειες. Στον πρώτο τελικό δεν είχαμε διάρκεια στην απόδοσή μας, αλλά στον δεύτερο ήμασταν πολύ καλύτεροι. Τώρα η πίεση μεταφέρεται στον Παναθηναϊκό, γι’ αυτό και πρέπει να πάμε στο ΟΑΚΑ και να παίξουμε με μεγάλη ενέργεια, αρχίζοντας από την άμυνα, για να φύγουμε νικητές!»
- Με την εμπειρία σου από τα τόσα χρόνια που ως παίκτης του Ολυμπιακού, έζησες «do or die» (σ.σ. ζωής ή θανάτου) παιχνίδια στο κλειστό του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, τι χρειάζεται η ομάδα σου για να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο;
«Είναι ένα παιχνίδι, είναι ένας τελικός όπου για τον Παναθηναϊκό πρέπει πάση θυσία να είναι ο τελευταίος! Θεωρώ ότι η νίκη που πετύχαμε μας ανέβασε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ορισμένων παικτών όπως ο Πελεκάνος που βοήθησε σημαντικά και πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο ΟΑΚΑ και πιστεύω θα παρουσιαστούμε πολύ περισσότερο ανταγωνιστικοί».
- Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά;
«Καμιά φορά δεν χρειάζεται μόνο να παίζεις με το 100% των δυνατοτήτων σου, αλλά να έχεις καρδιά και να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος! Πρέπει να βγάλουμε ενέργεια στην άμυνα, όλοι μας να θυσιάσουμε το “εγώ”για το “εμείς” και να δώσουμε έμφαση σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η ομάδα είναι χτισμένη όχι για να εντυπωσιάζει παίζοντας επιθετικό μπάσκετ, αλλά για να παίζει άμυνα και να κερδίζει με ουσία, χωρίς να βασίζεται σε συγκεκριμένους σουπερστάρ που πρέπει να σκοράρουν είκοσι πόντους σε κάθε παιχνίδι!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου