Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Κινείται νομικά ο «γηραιός»


Αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά εναντίον όλων όσων έβλαψαν τον Ηρακλή εμφανίζονται οι ιθύνοντες της ομάδας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη τόνισαν πως θα καταγγείλουν τον Σοφοκλή Πιλάβιο στον Εισαγγελέα, ενώ θα ζητήσουν και την συνδρομή του Πρωθυπουργού, ώστε να ανοίξουν και πάλι όλοι οι φάκελοι και να εξεταστούν από την αρχή οι άδειες συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Αρταβάνης τόνισε αρχικά: «Για όσα ακούστηκαν ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού και ως διοίκηση του Ηρακλή θα καταθέσουμε στον εισαγγελέα κατά του προέδρου της ΕΠΟ, κ. Πιλάβιου, για όλα αυτά που ειπώθηκαν και ακούστηκαν. Αυτοδιοίκητο δε σημαίνει ανεξέλεγκτο, δεν μπορεί μια ομοσπονδία να ελέγχει ανώνυμες εταιρείες. Είναι δυο τα θέματα με τα οποία η ΕΠΟ προσπαθεί να δικαιολογήσει τον υποβιβασμό του Ηρακλή. Ένα θέμα είναι η οικονομική θέση της εταιρίας. Τις τελευταίες 15 μέρες που αναλάβαμε διαπιστώσαμε ότι η θέση της ΠΑΕ δεν είναι χειρότερη από πέρσι που πήρε άδεια ο Ηρακλής. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο Ηρακλής κατάφερε έστω και για λίγο να βελτιώσει τη θέση του. Όσοι διάλεξαν να μας χτυπήσουν με αυτό τον τρόπο, ξέρουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Καμία ομάδα με οικονομικά προβλήματα δεν έχει τύχη. Το σχέδιο αυτό οδηγεί σε αφανισμό τον Ηρακλή. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση που πάρθηκε να υποβιβαστεί η ομάδα με την κατηγορία της δυσφήμησης, ενώ η ομάδα παραπέμφθηκε με την κατηγορία της πλαστογραφίας, δεν υπάρχει νομικά. Με άλλη κατηγορία μάς παρέπεμψαν με άλλη μας τιμώρησαν. Θέλω για άλλη μια φορά να απευθυνθώ στην πολιτική ηγεσία του τόπου. Δεν ζητάμε ρουσφέτι και χάρη. Ζητάμε δικαίωση, θέλουμε την παρέμβαση της πολιτείας για να δικαιωθούμε. Ό,τι κατακτήσαμε στο γήπεδο δε μπορούν να μας το αφαιρέσουν στα χαρτιά. Σε όποιο νομικό και να απευθυνθείτε, δε θα σας πει ότι στέκει πουθενά αυτή η απόφαση. Έχουμε μάθει να παίζουμε τα παιχνίδια μέσα στο γήπεδο, αυτό θα πρεσβεύουμε και τα υπόλοιπα χρόνια».
Από την πλευρά του, ο Γεράνης τόνισε: «Υπάρχουν διάφορα αρμόδια υπουργεία που πρέπει να τα ελέγξει το ελληνικό κράτος. Προσπάθησαν να ρίξουν τον Ηρακλή αγωνιστικά αλλά δεν τους βγήκε. Στη συνέχεια πήγαν στο θέμα των φακέλων, που κι εκεί όμως στριμώχτηκαν γιατί δε θα μπορούσαν να κάνουν κάτι, θα πηγαίναμε σε άνοιγμα των φακέλων. Έτσι, ο κ. Πιλάβιος πήγε στο κοινοβούλιο και είπε όσα είπε. Σε ποιόν τα λέει αυτά; Να πάει τώρα να τα πει στον εισαγγελέα, να δούμε».
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής δήλωσε: «Θα σας πω τι αποκόμισα όταν ήρθαμε σαν μπροστάρηδες, στα πρώτα δικαστήρια στην ΕΠΟ. Θεωρώ ότι ήταν στημένα, έβγαλαν αποφάσεις μέσα σε πέντε λεπτά, είχαν προαποφασίσει τι θα κάνουν. Ούτε να μας ακούσουν δε δέχθηκαν. Αν είναι να υποβιβάσουν τον Ηρακλή, τότε θα πρέπει να υποβιβάσουν πολλές ομάδες μαζί μας. Έκανα μια πρόταση. Αν το συνεχίσουν, να πάμε στο Πλατινί. Έχω μια πρόσβαση σε αυτόν και τα παιδιά έχουν παίξει στην Εθνική και γνωρίζουν. Οι ποδοσφαιριστές μιλούν αλλιώς μεταξύ τους. Οι αποφάσεις αυτές είναι άδικες και θα βρούμε το δίκιο μας».
Ο Λάκης Παπαϊωάννου από την πλευρά του υπογράμμισε: «Οι άνοδοι και οι υποβιβασμοί γίνονται μέσα στα γήπεδα. Κανένας υγιής φίλαθλος δε δέχεται να παίζονται αυτά τα πράγματα στα χαρτιά. Δεν μας δέχθηκαν στα δικαστήρια, δεν μας έδωσαν ούτε αναβολή, μας δίπλωσαν σε ένα χαρτί και μας έβγαλαν έξω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει, με την υπόθεση της πλαστογραφίας. Αν υπάρχει η πλαστή ενημερότητα, που δεν την αποδέχομαι, θα έπρεπε να επέμβει ποινικός εισαγγελέας. Να δούμε ποιος το έκανε και γιατί. Μη ξεχνάμε ότι υπάλληλος της ΕΠΟ έχει αποπεμφθεί για αυτό. Για ποια δυσφήμηση του ποδοσφαίρου από τον Ηρακλή μιλάμε; Όταν έχουν γίνει όλα αυτά στον τελικό κυπέλλου, στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, στα στημένα που είναι στον εισαγγελέα; Αν μιλάμε για το άρθρο 20 του ΚΑΠ που αναφέρει τη δυσφήμηση, τότε έπρεπε να είναι και άλλες ομάδες όπως εμείς. Μας έχουν σκοτώσει μια φορά με τον υποβιβασμό. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας ρίξουν για να πάρει τη θέση ο Αστέρας Τρίπολης. Και ήρθε ο νομικός της Β' Εθνικής να μας στηρίξει, για να μην πέσουμε από αυτό το δικαστήριο, αλλά από το άλλο. Κωμικά πράγματα. Δεν μπορεί μια επιτροπή να αφανίσει ένα σύλλογο, να τον διαλύσει. Αν κάνουμε μια προσπάθεια ως καινούρια διοίκηση, μπορεί να βρούμε και ένα επενδυτή να βάλει χρήματα και να προχωρήσει η ΠΑΕ. Γιατί μας το στερούν αυτό; Θεωρώ ότι 100% έχει δίκιο ο Ηρακλής. Δεν υπάρχει επόμενη μέρα για τον Ηρακλή αν υποβιβαστεί. Ο Ηρακλής διαλύεται. Οι αποφάσεις αυτές δεν μπορούν να παίρνονται στα γραφεία, αυτά κρίνονται μόνο στους αγωνιστικούς χώρους».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σάββας Κωφίδης, ο οποίος υπογράμμισε: «Ο αγώνας μας γίνεται για το δίκιο του Ηρακλή. Μάθαμε το ποδόσφαιρο να παίζεται στον αγωνιστικό χώρο. Η ΕΠΟ ανατρέπει όλη τη φιλοσοφία αυτή και σπρώχνει το ποδόσφαιρο στη γραφειοκρατική διαδικασία, στα έντυπα και τις πειθαρχικές αποφάσεις. Η ΕΠΟ ακόμα και σε αυτό τον αγώνα, που γίνεται έξω από τα γήπεδα, δείχνει ότι είναι συνένοχη στις διαπλοκές. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα πλαστό έγγραφο, έγινε με τη συνενοχή της ΕΠΟ. Δεν μπορείς να εκδώσεις δελτία χωρίς να εξετάσεις αν υπάρχει καθαρότητα και αυτή η ενημερότητα. Αυτό είναι το δίκιο του Ηρακλή και για αυτό ζητάμε από εσάς να αναδείξετε τη φωνή μας. Δεν ζητάμε τη μη εφαρμογή των νόμων, αλλά να εφαρμόζονται ισότιμα. Αυτό που ζητάμε, είναι να υπάρχει ισονομία. Ο Ηρακλής κάνει ένα δίκαιο αγώνα».
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Θέμης Καράογλου τόνισε: «Για το αδίκημα της πλαστογραφίας που κατηγορείται ο Ηρακλής, υπάρχει απόφαση που τιμωρεί με αφαίρεση δελτίων των παικτών και πρόστιμο 50.000 ευρώ. Έπρεπε εκεί να τελειώσει. Όμως άλλη επιτροπή, άλλα αποφασίζει και άλλα έκανε, εξυπηρετώντας συμφέροντα για να πέσει ο Ηρακλής και να σωθεί ο Αστέρας Τρίπολης. Αν αυτό είναι δικαιοσύνη στον αθλητισμό, έχουμε πρόβλημα ιδεών και απόψεων. Η δεύτερη απόφαση, αφορά τον υποβιβασμό γιατί δεν ήταν εντάξει τα οικονομικά στοιχεία του Ηρακλή. Ο Ηρακλής δηλαδή δεν υποβιβάστηκε για σκάνδαλα, για επεισόδια, για στημένα ή γιατί δεν έπαιξε καλά, αλλά γιατί δεν ήταν καλά τα οικονομικά του στοιχεία. Νομικός δεν είμαι αλλά είμαι οικονομολόγος. Το άνοιγμα είναι 10,5 εκατ., τα οποία τα 6 από αυτά είναι τακτοποιημένα και ο Ηρακλής κάθε μήνα δίνει 53.000 ευρώ για αυτά. Τα άλλα 4,5 εκατ. ευρώ είναι προς τρίτους. Αν ο Ηρακλής υποβιβαστεί, δε θα μπορέσει να πληρώσει κανένα από τα χρέη του, ούτε προς το δημόσιο ούτε προς τους τρίτους. Άρα, ένας σύλλογος που έχει 116 χρόνια ιστορία, τον καταδικάζουν σε αφανισμό. Το οικοδόμημα του Ηρακλή, που καλλιεργεί 20 τμήματα και έχει περισσότερους από 4.000 αθλητές, βασίζεται στα έσοδα του ποδοσφαίρου. Πώς θα καταφέρει στη Β' Εθνική να ανταπεξέλθει; Τον οδηγούν στη διάλυση ή σε χαμηλότερες κατηγορίες. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει τα 6 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να παραγραφούν και οι τρίτοι θα χάσουν τα λεφτά τους. Πρόκειται για θέμα δικαιοσύνης και ισονομίας. Αν νομίζει κανείς ότι ο Ηρακλής είναι το απόστημα του ποδοσφαίρου και πρέπει να φύγει, τότε μαζί σας. Αν ζούμε σε έναν ποδοσφαιρικό κόσμο αγγελικά πλασμένο και ο Ηρακλής είναι το μίασμα, τότε μαζί του. Όμως ο Ηρακλής έχει μάθει να παλεύει εντός αγωνιστικού χώρου. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, για το ζήτημα της διαφάνειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πήραμε διαβεβαίωση ότι θα πάει το θέμα στο ΔΣ της ΕΠΟ. Απάντηση δεν έχουμε πάρει. Είναι όμως ανοικτό ζήτημα για εμάς γιατί υπάρχει απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να συζητηθεί και πάλι το θέμα της διαφάνειας του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Τέλος, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννη Ιωαννίδης υπογράμμισε: «Εδώ καταδικάζουν κάποιον σε θάνατο και υπάρχει μεγάλο ερώτημα για το αν είναι ο μόνος που έχει κάνει παράβαση. Μπορεί να το πει κάποιος με βεβαιότητα; Θέλουμε να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι για να πειστεί ο κόσμος ότι δεν υπάρχει αδικία. Είναι ο μοναδικός ο Ηρακλής ή υπάρχουν κι άλλοι; Στέκομαι στη δέσμευση του προέδρου της ΕΠΟ ότι θα έρθει σε μια εβδομάδα για να ανοιχτούν οι φάκελοι. Η εβδομάδα πέρασε. Δεν έγινε ολομέλεια της ΕΠΟ για να μας φέρει τους φάκελους και ήρθε η Λίγκα να μας πει ότι έχουμε υπογράψει να μην υπάρξει άνοιγμα των φακέλων. Γιατί αναφέρθηκε άλλωστε η ΕΠΟ μόνο στον Ηρακλή, μόνο ο Ηρακλής έχει παρατυπίες; Εμείς επιμένουμε στην ισονομία και τη διαφάνεια. Αν είναι έτσι και όλοι οι άλλοι έχουν νόμιμα έγγραφα, τότε τι να πω. Ο καθαρός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου